WordPress


Mi is az a WordPress?

A WordPress az egy CMS (Content Management System), vagyis Tartalom Kezelő Rendszer, mely ingyenes és nyílt forráskódú, PHP és MySQL alapokon nyugvó tartalom kezelő- és blog rendszer. A WordPress számtalan funkciót magába foglaló, modulárisan felépített publikációs platform. Többek között ennek a modularitásnak köszönheti a népszerűségét. A világ 1 millió weboldalából 16,7% WordPress alapú.
Főbb vetélytársai: Joomla, Drupal
Pl: WordPress (sony.com), Joomla (harvard.edu), Drupal (linux.com)

Miért döntsek WordPress mellett?
(Vagy miért ne.)

Eddig biztosan felmerült a kérdés benned, hogy miért is válaszd a WordPresst?
Nos, mint mindennek, a WordPressnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai, lássuk, mik ezek:

Előnyök
 • Connector.

  Felhasználóbarát

  Talán ez a legfontosabb, “mindentvivő” szempont és ebben a WordPress valóban kimagaslóan jól teljesít. A rendszer “tanulási görbéje” rövid, még a technikailag képzetlen felhasználók számára is könnyen elsajátítható, kezelése – főleg a szükséges alapszinten – egyszerű.

 • Connector.

  Mobilbarát

  A WordPress már régóta maximálisan mobileszközökre is optimalizált megoldás: adaptív admin felülete önmagában is teljesértékű, de önálló app is letölthető Android és iOS platformra egyaránt, természetesen az alaprendszerhez hasonlóan ingyenesen. Az alapértelmezett sablonok is reszponzívak, hibátlan megjelenítést biztosítva a legkülönfélébb felbontásokon és eszközökön.

 • Connector.

  Tárhelybarát

  A WordPress a legendás “1 perces telepítő” metódusán túl gyakorlatilag a legolcsóbb, legegyszerűbb tárhelyeken is vígan elfut, persze itt is igaz, hogy a frissebb rendszerszoftvereket használó kiszolgáló infrastruktúrát ez a tartalomkezelő is meghálálja.

 • Connector.

  Moduláris rendszer

  A WordPress funkcionalitása beépülő modulok, pluginek segítségével gyakorlatilag tetszőlegesen alakítható, bővíthető. A hivatalos gyűjtőhelyről jelen pillanatban is közel 38 000 ingyenes kiegészítő érhető el, az egyéb fejlesztők által kínált fizetős pluginek száma pedig szintén több ezer!

 • Connector.

  Keresőbarát

  Már maga az alaprendszer is a nagy keresőszolgáltatások (Google, Bing) ajánlásait szem előtt tartva készült, így a vele készített weboldal későbbi rendszeres keresőoptimalizálási (SEO Search Engine Optimisation) folyamatához remek alapot nyújt. Ráadásul jobbnál jobb ingyenes SEO kiegészítőt is letölthetünk és telepíthetünk a WordPress hivatalos (és ingyenes) plugin gyűjteményéből.

 • Connector.

  E-commerce platform

  Az elmúlt 2-3 évben több olyan plugin is készült a WordPress rendszerhez, melyekkel remekül használható, teljesértékű online áruházak kiszolgálására alkalmassá teszik a szoftvert. Közülük kettő (Easy Digital Downloads és a WooCommerce) nagyon rövid idő alatt hihetetlen népszerűségre tett szert, jelentős szeletet kihasítva az online kereskedelmi szoftverek piacából.

 • Connector.

  Óriási és aktív fejlesztői közösség

  Szintén a WordPress sikerességének egyik kulcsa, hogy nagy és kifejezetten aktív közösséggel rendelkezik. Elsősorban nekik köszönhető, hogy a WordPress mára szinte minden elterjedtebb nyelven elérhető.

Hátrányok
 • Connector.

  Karbantartásigényes

  Nagyjából 6 havonta érkezik egy-egy verziólépés (“major upgrade”), amely nem feltétlenül jár egetrengető változásokkal, ám plugin kompatibilitási problémákat hozhat vagy épp a szépen kivitelezett dizájnunk hullik szét kicsit egy verzióváltást követően. Az automatikus rendszerfrissítés lehetőségével csak akkor érdemes élnünk, ha minden elemében módosítás nélküli plugineket és sablont használunk – ám még ekkor is lehetnek “anomáliák”, hiszen a legtöbb fejlesztő csak a core WordPress hivatalos megjelenését követően aktualizálja az általa gyártott plugint, sablont. A biztonságos és hibamentes WordPress honlap alapfeltétele a naprakész kód – ez tény.

 • Connector.

  Sebességproblémák

  Alapvetően a WordPress rendszer egyszerű, nagyszerű és gyors – csak a legtöbben nem így használják, hanem pluginekkel telepakolva, ráadásul sokszor az alig 50 dollárért megvett csilivili sablon a motorháztető alatt valójában kaotikus kódhalmaz. Persze, “némi” munkával és körültekintő plugin- és sablonválasztással (és egy JÓ tárhelyen!) viszonylag gyorssá tehető a WordPress is.

 • Connector.

  Nyílt forráskód

  Az ingyenesség azzal is jár, hogy – mivel bárki számára befektetés nélkül elérhető a WordPress – az éppen aktuális forráskód a rosszindulatú felhasználóknak is rendelkezésre áll. Egy egyedi fejlesztésű honlap vagy akár egy fizetős rendszer használata ilyen szempontból kisebb biztonsági kockázatot rejt, mint egy nyílt forráskódú szoftver alkalmazása.

Hogyan kezdjünk neki? | Lokálisan:

Lehetőségünk van lokálisan WordPress környezetet létrehozni, a XAMPP, valamint a Bitnami WordPress module segítségével, mindössze le kell tölteni a hivatalos oldalról a telepítőfájlt, fel kell telepíteni és konfigurálni személy szerint.

Hogyan kezdjünk neki? | Szerveren:

Amennyiben rögtön szerverre szeretnénk fellőni a WordPresst, annyiban változik a szituáció, hogy először létre kell hozni a szerverünkön egy adatbázist, majd letölteni a WP legújabb verzióját a hivatalos honlapról, kicsomagolni a szerver public_html mappájába, majd az adott domainra lépve el kezdhetjük a telepítővarázslót, ahol meg kell adni az adatbázis elérhetőségét, amit nemrégen létrehoztunk.

Leave a Comment